Hans de Heus

Rotterdam, 10 december 1952
Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag, 1971–1976
Docent tekenen & kunstgeschiedenis aan het Libanon Lyceum te Rotterdam 1975–2018

Naast lesgeven heb ik mijn hele leven vrij werk gemaakt. De rode draad is het ‘buitentekenen’, zoals dat op de academie werd genoemd. Met een inklapbaar stoeltje en een tas met tekenmateriaal ‘de wereld in’ voor het maken van pentekeningen, krijttekeningen en aquarellen van stadsgezichten en landschappen. Hiermee heb ik een twintigtal reisschetsboeken / -dagboeken en vele losse vellen gevuld. Mijn oudste buitentekening is er één die ik op ongeveer tienjarige leeftijd heb gemaakt: een boerderijtje waar ik met ouders, broer en zussen een vakantie heb doorgebracht. De -voorlopig- laatste kan ik zomaar vorige week of gisteren hebben gemaakt…

In de 70’er jaren maakte ik vooral potlood- en pentekeningen met oostindische inkt, vanaf de 80’er jaren kwa-men daar aquarellen bij en maakte ik nauwelijks meer pentekeningen. De laatste jaren ligt het accent vooral op grafietpotlood, gewassen aquarelpotlood (in één kleur) en andere krijtsoorten.

De tekeningen en aquarellen heb ik vaak op losse vellen gemaakt, maar het leeuwendeel staat in mijn reis-schetsboeken, waarvan ik er inmiddels een stuk of twintig heb gevuld

Alle tekeningen en aquarellen op deze tentoonstelling zijn  direct ter plaatse gemaakt. Thuis doe ik er nietsmeer aan.

Sommige, met name Rotterdamse schetsen, gebruik ik als uitgangspunt voor acrylverf-schilderingen op doek of paneel.

Een tweede rode draad is het maken van zelfportretten in vele stijlen en technieken.

Verder heb ik mij door de jaren heen bezig gehouden met olieverf- en acrylschilderingen, etsen, linoleumsneden,  strips en cartoons. Ook heb ik mij intensief bezig gehouden met de techniek van middeleeuwse kalligrafen en miniatuurschilders. Dat mondde, behalve in ‘doe-werk’, uit in het geven van demonstraties, lezingen, workshops en medewerking aan een aantal video’s en televisieprogramma’s.

De laatste jaren schilder ik met acrylverf vooral trompe-l’oeilstillevens, portretten en stadsgezichten.

Exposities

2018: ZIEN | WEERZIEN, Haagse Kunstkring
2018: Afscheidsexpositie Libanon Lyceum Rotterdam
2013: Groepsexpositie Onbegrensd, Het Klooster, Hoofdplaat
2008: Expositie Universiteit Leiden
2005: Expositie Laurenskerk Rotterdam
2003: Groepsexpositie Galerie LKV, Leidschendam
2002: Groepsexpositie Galerie LKV, Leidschendam
2001: Groepsexpositie Galerie LKV, Leidschendam
2001: Groepsexpositie Damlaankerk & Galerie LKV,  Leidschendam, Timetravelers II
1993: Dr. Daniel den Hoed Kliniek, Rotterdam
1992: Reizende expositie langs 11 Rotterdamse bibliotheken
1988: Buningh Interieur, Rotterdam
1987: Galerie Hélène van Stralen, Rotterdam